2014. március 28., péntek

Noé



(Noah)
Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 134 perc, 2014
Rendező: Darren Aronofsky
Főszereplők: Russel Crowe, Emma Watson, Logan Lerman, Jennifer Connelly, Kevin Durand, Sir Anthony Hopkins, Douglas Booth, Ray Winstone

Van ugye a Bibliai történet, melyben Noé megmenti az élővilágot az Özönvíztől. Nos, ez a film ezt a sztorit vette alapul, de az egészet irdatlan nagy szabadsággal kezeli… Látszólag mélyen vallásos a sztori, mondjuk kíváncsian várom az Egyház értékelését a műről… Szóval, hogy van a történet Ádáméktól egészen a Noé családig. Hallunk a Dávid és Góliát sztoriról, és az egész fejlődésről az ő idejük óta… Aztán jön Noé, aki álmában jóslatot lát. A bukott angyalok segítségével ellátogat a megfelelő helyre, ahol építeni kezdi a Bárkát. Menne is minden rendben, de megjelenik Og seregével, hogy megkaparintsák a bárkát. Végül az utolsó pillanatban útnak erednek. De ekkor jön az igazi konfliktus: hogyan kell értelmezni a jóslatot. Noé szerint ők halálra vannak ítélve, így a Paradicsom már az emberek nélkül születik újjá… De tényleg erre van ítélve az emberiség…?

Darren Aronofsky zseniális rendező, de ezúttal nem igazán értem. Érdekes történelmi filmként indul a dolog, de közben kiderül, hogy sok értelmezés inkább mai, mint korhű. Persze a nagy igazságok peregnek bőven, és persze, hogy ezek körül zajlik a történet… Mégis vannak erős fenntartásaim.

Persze a színészek – aránylag – jók. Russel Crowe még tán sosem játszott ilyen mélyen tűnődő, sokat gondolkodó figurát. A parton még szilárdan vezeti a hite, még a szeretteit is hajlandó elveszteni emiatt, de a hajón állva már nem tudja végrehajtani önnön ítéletét… Ray Winstone a gonosz király szerepében zseniális. Utálatra méltó, ahogy az kell… Emma Watson kínlódik a szerepével. Neki bizony túl nagy ugrás ez a Harry Potter filmek után. Jennifer Connelly pedig csendesen gyönyörű, ahogy mindig. Az ő hajó tetején játszódó jelenete egészen emlékezetes… A többiek pedig jók.

Két dolgot nem értek piszkosul. Egy ilyen hatalmas költségvetésű szuperprodukciónál hogyan történhetnek ilyen bakik…? 1. Ki a fene volt a jelmeztervező? Noé például épp hogy nem öltönyben jelenik meg. Ki volt ez az analfabéta? Hiszen szinte mai ruhákat adott mindenkire. Ez persze szép… 2.  A másik: miközben Crowe öregszik vagy száz évet és fürtös göndör haja őszbe fordul, addig Jennifer Connelly arcán még csak egy ránc sem jelenik meg. Nem jutott idő rá a sminkben…?

Durván kettős érzés van bennem. Látványos, nagyszabású és hatalmas kérdéseket boncolgat. Ugyanakkor olyan, mintha egy közepesen gyenge amatőr alkotás lenne… Azt hiszem, ezen a filmen még bőven lesz miért vitatkozni…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont – Közepes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése