2014. május 3., szombat

Bérgavallér



(Fading Gigolo)
Színes, feliratos, amerikai vígjáték, 98 perc, 2013
Rendező: John Turturro
Főszereplők: Woody Allen, John Turturro, Sharon Stone, Sofía Vergara, Vanessa Paradis, Liev Schreiber, Bob Balaban

Murray az idősödő kisember bezárni kényszerül könyvesboltját. Alkalmazottja és barátja Fioravante szintén elveszti az állását. Egy véletlen beszélgetés nyomán Murray új lehetőséget talál: középkorú hölgyek részére közvetíti ki barátját. A csendes Fioravante először nem akar belemenni a játékba, később azonban élvezni kezdi a dolgot. Gyönyörű nők, jó pénz – a két barát kezd jól élni. Csakhogy egy napon megjelenik Avigal, aki egy rabbi özvegye. Fioravante és a lány lassan egymásba szeret, de ezt a külvilág nem nézi jó szemmel. A zsidó közösség zárt világ, szigorúak a törvényei, ennek megfelelően elfogják Murray-t, akinek a hit nevében magyarázatot kell adnia a rabbik tanácsának…

John Turturro írta, rendezte és játssza a főszerepet. Ez a garancia arra, hogy tökéletes alkotás születik. Megismerjük az esetlen kisembereket, meglátjuk a kinyíló világot, aztán látjuk a világi törvények ütközését a szív szavával. Ki tudná megmondani, lehet-e jó megoldás ebben a filmben…

Woody Allen zseniális választás volt Murray szerepére. Hihetetlen figura, fanyar humora és esetlen egyszerűsége tökéletesen illik a karakteréhez. Szerintem direkt rá írták az egész sztorit. Benne él a keserédes drámában, közben pedig vicces, és hatalmas alakítás a furcsa családja, amiben él… John Turturro színészként is remek. Visszafogott, csendes, nem sokat beszél, mégis tekintet és mozdulatai elárulnak mindent. A két színész párosa elképesztően ütős!

Sharon Stone és Sofía Vergara zseniálisak. Ehhez nem lehet mit hozzátenni. Fülledten erotikus jeleneteik mellett zseniális igazságokat mondanak ki – mellesleg. Őrületesek… És ez így tökéletes. Vanessa Paradis pedig törékeny, és fájdalmasan bájos. Pont az ellentétük. És persze ott van Liev Schreiber, akit még sosem láttam ilyen szerepben, pedig most is nagyon jó.  

Nehéz beszélni erről a filmről. Elképesztően szép a fényképezés. Olyan meleg, olyan csodaszép képeket látunk, amelyek már önmagukban szívet melengetőek. Lassú, kevés beszédű jelenetek mennek iszonyat jó zenével. Csendes jazz nóták, elképesztő hangszeres játék, remek hangok… Az egész film hangulata felemelő. Hatalmas komédia, ugyanakkor fájdalmasan nagy igazságok vannak benne. Mivel nem ismerem igazán a zsidó kultúrát, így nem tudom megmondani, hogy ez bepillantás egy általában kevésbé ismert világba, vagy egy hatalmas paródia – de akár így, akár úgy, a film hat.

Nagyon-nagyon látni kell. Csendes – beülős - kandalló előtt nézős – nagyon szerethetős film…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése