2014. május 3., szombat

Joe



Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 117 perc, 2013
Rendező: David Gordon Green
Főszereplők: Nicolas Cage, Tye Sharidan, Heather Kafka, Sue Rock, Ronnie Gene Bevins, Adriene Mishler

Valahol Amerikában a világtól elzárva él Joe, aki brigádvezető egy favágó csapatban, melyben főleg olyan emberek dolgoznak, akik sehol máshol nem kapnak munkát. A munka nagyon kemény, Joe szigorú, de igazságos, szeretik az emberei. Egy napon a csapathoz jelentkezik Gary, egy nagyon fiatal fiú, aki becsülettel dolgozik, bár iszonyatosan alkoholista apja folyamatosan veri és elveszi minden pénzét. De a fiú szereti a szintén alkoholista édesanyját, és beteg húgát. Joe, aki maga is börtön viselt ember, megsajnálja a fiút és támogatni kezdi. Ezt azonban nem mindenki nézi jó szemmel…

David Gordon Green iszonyat erős filmet csinált. Ez nem a csillogó Amerika, ez a véres valóság, elzártan a valóságtól, egy csomó szenvedő ember, akik csak próbálnak túlélni. De sorsuk eleve el van rendelve, van, ahonnan egyszerűen nincs menekülés.

Jéghideg képek, fájdalmasan egyszerű környezet, semmi szépség, semmi barátságosság. Még a jó Joe sem mindig elviselhető, lásd például a kutya gyilkossági jelenetet. Eben a világban nincsenek jó szereplők, csak túlélők… Drámai alakítások, és nagyon egyszerű párbeszédek jellemzik a filmet. Hatásos, kemény és fáj nézni.

Nicolas Cage élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Vége a tingli-tangli komédiáknak, itt elő kell venni igazi színészi zsenialitását, és ő bizonyít: még mindig remek színész! Küzd a démonaival, miközben jó ember és segíteni próbál másokon, de tombol benne az erőszak… Menthetetlen. A többiek számomra csupa ismeretlen színész, de mindannyian nagyon jók.

Ezt a filmet nem jókedvünkben kell megnézni. Nem akkor, mikor kikapcsolódni akarunk. Hanem akkor, amikor képesek vagyunk a drámai valóságot, a kendőzetlen erőszakot és a reménytelen jövőt feldolgozni…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése