2014. szeptember 23., kedd

Ida



Fekete-fehér, feliratos, lengyel-dán filmdráma, 80 perc, 2013
Rendező: Pawel Pawlikowski
Főszereplők: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Joanna Kulig, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Dorota Kuduk

Ida árva, aki felszentelésre vár, hogy apáca lehessen. Mielőtt ez megtörténik, meg kell látogatnia egyetlen élő rokonát. A nagynénit korábban sosem látta, most megtörténik a nagy találkozás. Ekkor szembesül azzal, hogy egész élete hazugság volt: megtudja, hogy zsidó, akinek a szülei odavesztek a háborúban. Nagynénje pedig korántsem olyan szentéletű, mint ő. Sőt, a nő keményen alkoholista, imádja a férfiakat, és nincsenek gátlásai. Korábban ügyész volt, aki sorban kért halálos ítéletet a nép ellenségeire. Most a két nőm együtt indul a lány szülei emlékének felkutatására. A kis faluban hamar kiderül, hogy az őket bújtató gazda gyilkolta meg a családot, hogy a házukat és birtokukat megkaparinthassa…

Az a bajom ezzel a filmmel, hogy a tartalmat így elmondva ebből egy rendkívül erős filmet lehetett volna csinálni. De ez nem sikerült. A találkozások jelentéktelenek, az a kevés párbeszéd harmatgyenge, a drámát csupán azzal akarják elérni, hogy nagy hallgatások vannak. De ez kevés. Ahogy kevés a két színésznő játéka is: nem látom a küzdelmet, amikor életük legszörnyűbb pillanataihoz érnek. Csak néznek szinte élettelenül, mintha nem lenne más választás, csak elfogadni a lehetetlent. A végén egy percig sem csodálkoztam, mikor a nővér útra kelt.

Sajnos nincsenek benne az érzelmek, hiányzik a cselekmény és gyenge a színészi teljesítmény. Csak azért maradtam a teremen, mert végig azt vártam, hogy végre jöjjön a katarzis… Hát nem jött.

Ilyen gyenge filmet nagy kár volt bemutatni…

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 5 pont – Gyengécske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése