2014. szeptember 23., kedd

Magyar Nemzeti Galéria: Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből



Közreműködő: Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria – 1014. Budapest, Szent György tér 2.
Dátum: 2014.09.21.

A Magyar Nemzeti Galéria 2014 nyarán nyíló Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából származó válogatás többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dada és a szürrealizmus nagyhatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig.

Először is dicséretet érdemel a szervezés. Bár a Várban éppen a csoki fesztivál tombolt, mi gond nélkül kényelmesen tudtuk bejutni a múzeumba. Házon belül aztán már rendes kis gyalogtúra volt megtalálni a tárlatot, de ennyi séta kellett.

A rendezés kellemes, áttekinthető, vasárnap délelőtt a tömeg sem volt vészes. A kiállított művek megítélése már korántsem ilyen egyértelmű… Ez a két irányzat szerintem igen széles körben mozgatja meg az érzelmeket. Vannak egészen remek alkotások, és vannak a megmagyarázhatatlan dolgok. Nos, a kiállítás mindkettőt jócskán tartalmazza, aztán egyéni ízlésünk majd eldönti, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzá.

Számomra a festmények között volt több remek alkotás. A kiállított tárgyak azonban rendkívül idegenül hatottak. Kiverte például a biztosítékot a „Sakkbefőtt”, vagy a nők ábrázolása a térben. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kiállítás színvonalas, kimondottan tetszett, hogy a magyar vonatkozásokat is bemutatta. Bár számomra ezen alkotások egy része nem érte el a kiállítási színvonalat. De persze a lényeg, hogy mi is megváltottuk a jegyet, tehát ne panaszkodjak…

Kimondottan sajnáltam, hogy – a cím ellenére – Dali alig jelent meg, talán, ha két képe szerepelt összesen. Mindenesetre a kiállítás érdekes, érdemes megnézni.  

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 4 pont - Kitűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése