2014. október 27., hétfő

Művészetek Palotája: Solaris koncert



Közreműködő: Solaris és barátaik (Kollár Attila, Erdész Róbert, Gömör László, Bogdán Csaba, Seres Attila, Gerendás
Péter, Muck Ferenc, Raus Ferenc, Erdész Tamás, Ullmann Zsuzsa, Krasznai Tünde – felvételről: Cziglán István, Tóth Vilmos)
Helyszín: Művészetek Palotája – 1095. Budapest, Komor Marcell u.1.
Dátum: 2014.10.26.

Épp harminc évvel ezelőtt jelent meg a Solaris zenekar első lemeze a Marsbéli krónikák. Épp ezen a napon jelent meg a mára kultikussá vált lemez második része. Ebből az alkalomból láthattuk a dupla lemezbemutató koncertet.

Alapvetően egyszerű esemény volt. Semmi extra díszlet, semmi különleges effekt. A színpadon hangszerek, kezdéskor a zenészek simán besétáltak és zenéltek. Mert tudnak zenélni… Na ja, ez egy ilyen régimódi esemény volt. Semmi szuper videó bejátszás, semmi szemet gyönyörködtető csoda. Csak a muzsika maga… Az egyetlen technikai érdekesség az volt, hogy a tavaly elhunyt Tóth Vilmos két dalt felvételen dobolt végig, amire a többi zenész élőben játszott hozzá.

A Solaris mindig is rétegzene volt. Van egy rajongó táboruk, akik imádják őket, mások szerint ez kicsit unalmas zene. Ezt mindenki ítélje meg ízlése szerint. Egy biztos: a rajongóknak igazi csemege volt az este, mert remekül szólt a buli és a zenészek mindent megtettek a sikerért.

Számomra a gyenge pont az M. Kecskés András által előadott performance volt. Bár szerintem rendelkezem fantáziával, ez a koreográfia csak egy nagy indokolatlan szenvedés volt, ami szerintem pont nem illik a Solaris zenéjéhez. De a közönség tapsolt, így lehet, hogy az én készülékemben van a hiba. Kedvesem viszont hasonlóan vélekedett, tehát lehet, hogy mégsem...

Az új Solaris album kellemesnek ígérkezik. Egyrészt továbbviszi a Solaris hangulatát, másrészt kellemesen átemeli a Napoleon Bld-s időkből származó melódiák egy részét. Ez szerencsés. Ahogy például Gerendás Péter szerepeltetése is, aki ezúttal csak gitározik, de azt remekül teszi. Ullmann Zsuzsa megjelenése természetes a Cabaret zenekar óta, Krasznai Tünde pedig kellemes meglepetést okozott énekével.

Összességében kicsit drága, de igazán kellemes meglepetés volt ez az este…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése