2014. december 29., hétfő

Eszeveszett mesék



(Relatos Salvajes / Wild Tales)
Színes, magyarul beszélő, argentin-spanyol vígjáték, 122 perc, 2014
Rendező: Damián Szifron
Főszereplők: Ricardo Darín, Leonardo Sbaraglia, Darío Grandinetti, Erica Rivas, Nancy Dupláa, Oscar Martinez

Hat különálló történet. Mindegyik Argentínában játszódik, de igazából lehetne bárhol, például itt a szomszédban is. Az ég világon semmi sem köti össze a sztorikat, talán csak az a momentum, hogy egyszerű emberek eljutnak odáig, hogy betelik a pohár. Van az a pillanat, amikor már nem tudjuk kordában tartani az érzéseinket, és akkor kitör belőlünk valami, ami ott rejtőzött mélyen eldugva a lelkünk vagy szívünk mélyén…

Damián Szifron elképesztő sztorikat rakott össze. (Kissé érződik a munkán, hogy Almodóvár a producer…) Hétköznapi emberek, hétköznapi történetek, hétköznapi konfliktusok. Azonban az ő hősei nem fojtják magukba a dühüket, vagy a megaláztatásukat, hanem kitör belőlük az indulat. Az indulat, ami mindent visz…

Sokan azt mondják, ez az év filmje. Nos, ennyire messze nem mennék, de egy biztos: ez egy fergeteges vígjáték, amivel nagyon könnyű azonosulni. A parkolós jelenettel például jómagam is jártam már így. Engem is megaláztak, én is pont ilyen tehetetlennek éreztem magam… És szinte kéjes örömet okozott végig nézni, hogy van megoldás – még ha csak filmen is… Persze, tudom, hogy nem ez a valóság, de akkor is… Na ettől lesz zseniális egy mozi.

Jók a szereplők. Tekintve, hogy helyi erők, számomra senki sem volt ismerős, de talán épp ettől volt olyan hiteles az egész. Ismeretlen arcok, akik zseniálisan hozzák a figuráikat. Kiemelni sem tudnék senkit, mert mindenki zseniális… És persze remek a forgatókönyv. A párbeszédek, a jelenetek… Hihetetlen jól van megcsinálva az egész.

Igazi agyelhagyós vígjáték brutális jelenetekkel. Amelyeken azért elgondolkodni is érdemes… Ha valamit érdemes megnézni így év végén, akkor biztosan ez a film az!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése