2015. január 27., kedd

A mindenség elmélete



(The Theory of Everything) 
Színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma, 123 perc, 2014
Rendező: James Marsh
Főszereplők: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Harry Lloyd, Enzo Cilenti, David Thewlis, Emily Watson

1963 Cambridge. Az ifjú Stephen Hawking ígéretes kozmológus hallgató megismerkedik egy csinos fiatal lánnyal. Jane bájos, kedves és a két fiatal annak rendje és módja szerint egymásba szeret. Nem sokkal később Stephen elesik, és az orvosok egy nagyon ritka betegséget diagnosztizálnak nála. A teste fokozatosan el fog halni: nem tud mozogni, majd beszélni, majd nyelni sem. Az agyát ugyan nem érinti a betegség, de hiába vannak zseniális gondolatai, ezeket nem tudja majd megosztani a külvilággal. Két évet ígérnek neki. A fiú összeomlik, de Jane melléáll, és azt monda, legalább azt a két évet éljék egymással boldogságban. Stephen ma 72 éves, 3 gyermekük van, és valóban fokozatosan épült le testileg, miközben világraszóló elméleteket alkotott fizikából. Ennek a nem mindennapi géniusznak tekinthetünk be az életébe, ahol senkinek sem volt egyszerű a sorsa.

James Marsh elképesztően erős filmet csinált. Tudjuk, kicsoda Hawking professzor, de talán bele sem gondolunk, hogy milyen élete lehetett. Ez a film fájdalmas betekintést enged egy olyan sorsba, mely példa lehet mindannyiunk számára.

Eddie Redmayne alakítása elképesztő. Minden díjra jelölve van, és ezt meg is érdemli. Ezt a betegséget ilyen döbbenetes erővel megjeleníteni emberfeletti teljesítmény. Csak a legfelfokozottabb jelzőket tudom használni rá. Felicity Jones pedig méltó társa. A bájos kislányból kőkemény családanya vált, aki borzasztóan erős tudott maradni és ezzel megteremteni az egész család életét. Szintén zseniális alakítás. A többi szerep ehhez képest csak mellékes, de mindenki nagyon jól hozza a figuráját.

Egy élő legenda életét megfilmesíteni sosem lehet könnyű vállalkozás. De egy ilyen szépen fényképezett film, ami ilyen elképesztően tehetséges színészeket vonultat fel, egy valóban értékes vállalkozás.

Romantikus? Lélekemelő? Ezt mindenki döntse el. Egy biztos: ezt a filmet érdemes megnézni.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése