2015. január 24., szombat

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)



(Birdman)
Színes, feliratos, amerikai vígjáték, 119 perc, 2014
Rendező: Alejandro González Inárritu
Főszereplők: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts, Andrea Riseborough, Zach Galifianakis, Amy Ryan, Merit Wever

Riggan Thomson egykor Hollywood sztárja volt. Birdman alakját háromszor játszotta el. Három hatalmas kasszasiker, nemzetközi elismerés, fény és csillogás. Mára azonban megöregedett, és a mellőzöttek keserű életét éli. Minden pénzét összeszedi és kibéreli a Broadway egyik színházát, hogy bemutasson egy régi darabot. Ő a rendező és a főszereplő is. Lassan összeáll a produkció, melyben folyamatosan harcolni kell az őrült színészekkel, a gazdasági lépésekért felelős ügyvéddel és a családdal is. Asszisztense a lánya, aki épp befejezte az elvonót, és most önmagát keresi, miközben nagy szemekkel csodálkozik az önpusztító művészvilágra. A produkció lassan megszületik, de közben folyamatosan találkozni kell a rajongókkal, akik Birdmant akarják újra látni, és a művészvilággal, akik féltve őrzik a színház szentségét az akciósztárok fertőzésétől. Hiszen ők hírességek és nem színészek…

Alejandro González Inárritu zseniális filmet csinált. Persze kis hazánk túl kicsi az alapkonfliktus megértéséhez, hiszen itt nem válnak ketté a színpadi és a filmes színészek, de a tengerentúlon ez bizony hatalmas konfliktus. A történet jó, a párbeszédek és a monológok zseniálisak. A fényképezés remekül teremti meg az őrült kapkodás hatását, amelyet a zene szinte a végletekig fokoz. Az eszement dzsesszdobos folyamatos játéka szinte megőrjíti a nézőt, ezzel aztán pont abba a lelkiállapotba kerülünk, melyben a színészek égnek.

Itt következik a második ász: a színészek. Hihetetlen csapat lett összeválogatva, akik ráadásul mind elképesztően jól játszanak. Ezt egyszerűen mindenkire el kell mondani. Michael Keaton élete legnagyobb alakítását hozza. Miközben küzd a régi álom megvalósításáért, folyamatosan harcol a fejében döngő hanggal, aki maga Birdman az egykori siker. Aki gazdag volt, sikeres és ünnepelt sztár. Keaton remek választás a szerepre, és elképesztő átéléssel hozza a figurát… Méltó társa Edward Norton, aki a fiatal színpadi színészt testesíti meg. Az ő világa teljesen más: élete a színpad, ahol minden igaz, a fényből kilépve azonban összeomlik, és teljesen alkalmatlan az életre. Tökéletesen exhibicionista, és ezt 100% hitelességgel adja elő. Emma Stone szintén remek választás volt a lány figurájára. Látszólagos nyugalma mögött folyamatosan tombol a szeretethiány és a fájdalom. Hiteles és mély az alakítása. Naomi Watts és Andrea Riseborough a két színésznő szerepében remekelnek. Mindketten a nagy lehetőséget várják, és ezért mindent feláldoznak. Nagyon jók… Említést érdemel még Zach Galifianakis is, aki az ügyvéd-gazdasági felelősként alakít nagyot: neki semmi sem számít, csak és kizárólag a bevétel. Nincsenek gátjai, és nincsenek előítéletei. Csak a pénz érdekli. Ez is egy igen megkapó alakítás… De az össze többi színészre ellehet mondani, hogy remekül végzi a feladatát.

A történet visszatérő motívuma, hogy itt mindenki menekül valami elől. Mindenki keres valamit, ami talán majd jobb lesz, talán majd meghozza a sikert, a szeretetet. De ezek csak álmok, vagy van valós esély a kitörésre? Meddig kell elmenni, és mit lehet feláldozni a sikerért? A film azért jó, mert zseniálisan mutatja be a karaktereket és a vívódásokat, az eredményt pedig ránk bízza.

Közel egy évig dolgoztam színházban, és elmondhatom, hogy a film tökéletesen hiteles. Belátunk abba a zárt (és erősen misztifikált) világba, amiből mi rendesen csak a csillogást és az eredményt látjuk. De ez a sztori megmutatja a küzdelmet, a verejtéket és az igazi érzéseket is.
   
Nem könnyű és nem laza film. Nem szórakoztató, hanem nagyon mély gondolatokat közlő. Aki erre fel van készülve, annak csak ajánlani tudom. A Golden Globe-ot már megkapta Keaton, és az Oscarra is jelölték. Szerinte abszolút meg is érdemelné!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 10 pont – Csoda!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése