2015. március 8., vasárnap

Vadon



(Wild)
Színes, feliratos, amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014
Rendező: Jean-Marc Vallée
Főszereplők: Reese Witherspoon, Thomas Sadoski, Gaby Hoffmann, Laura Dern, Michiel Huisman, Brian Van Holt, Charles Baker, Kevin Rankin

Cheril élete megfeneklett. A kiutat keresi, ezért elindul az Amerika nyugati partján haladó túrán, melynek során 1500 km-t gyalogol. Keresztül a Mojave sivatagon, hegyeken, havas tájakon, végig Kalifornián és Oregonon. Miközben egyedül gyalogol, felidézi élete tragédiát. Egyszerre harcol a természettel és a múlt démonaival. Fel kell dolgoznia, hogy elvesztette imádott édesanyját, miután a tragédiát nem tudta megemészteni, kábítószeres lett és fűvel-fával összefeküdt, aminek következtében a férje is elhagyta. Mindez talán két egyszerű mondatnak tűnhet, de egy embernek ez a teljes élete. Cheril nap mint nap megküzd a világgal, közben ismeretlen emberek segítik az útján. Mindeközben pedig lassan megérti és feldolgozza az életét…

Jean-Marc Vallée emlékezetes filmet csinált. Nagyon erős a történet, és igen jól is mutatja be a mind kívül, mind belül zajló háborút a lány lelkében. Zseniális a fényképezés, egyszerre lírai és drámai. Brutálisan jó a zene, mely legtöbbször csak néhány csendes hang egy Simon és Garfunkel nótából, de elképesztő hangulatot teremt.

A történet lényege nyilván Reese Witherspoon játéka. Aki ezúttal nem szép, nem bombázó, hanem egy egyszerű lány, aki küzd a világgal. Eddigi pályája során néhányszor voltak fenntartásaim vele kapcsolatban, de most mindent visz. Ez valóban egy elemi erővel ható alakítás, méltán kapott Oscar jelölést… A másik főszereplő az anya: Laura Dern. Aki szívbemarkolóan szépen játszik, szintén megérdemelte az Oscar jelölést. A többiek csak epizodisták, de mindenki szépen teljesít. A felbukkanó arcok tökéletesen hitelesek.

Sokan küzdenek fantomokkal az életükben. Sokan keresik a kiutat. Sokan szeretnék megtalálni a feloldozást, a megbocsátást, a boldogságot. Ebben a történetben egy lehetőséget látunk erre – méghozzá elemi erővel, zseniális alakításokkal egy csodaszépen fényképezett történetben. Az ilyen filmekért érdemes moziba menni. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy minden Cheril Strayed valódi története, akkor aztán igazán érdemes keresni a tanulságot… Mert van bőven!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése