2015. június 14., vasárnap

Saul fia



Színes, feliratos, magyar filmdráma, 107 perc, 2015
Rendező: Nemes Jeles László
Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor, Todd Charmont, Uwe Lauer

1944. Birkenau. A megsemmisítés ipari méretekben zajlik. Saul Auslander tahja az egyik Sinderkommando-nak. Ez az a foglyokból álló alakulat, akik a többi foglyot beterelik a krematóriumba, majd takarítanak utána. Embertelen világ, embertelen napok, embertelen sorsok. Egy napon egy fiú túléli a gázkamrát… És ez teljesen megváltoztatja Saul életét.

Nemes Jeles László egy olyan helyre visz el minket, ahol eddig még nem jártunk. Megszámlálhatatlanul sok film készült a koncentrációs táborokról, de ez a alkotás úgy mutatja be ezt a sorsot ahogy elképzelni sem tudtuk korábban. A Sonderkommando valahol felette áll a raboknak, de mégsem, hiszen maguk is foglyok. Pontosan tudják, hogy mi zajlik a táborban, mi vár a „fürdő” helyett az emberekre, mégsem tehetnek semmit. Hiszen ők maguk is rabok, és pontosan tudják, hogy hamarosan rájuk kerül a sor.

Belegondolni is szörnyű ebbe a történetbe, a film azonban még a képzeletünknél is valóságosabban adja vissza a brutális valóságot. Kevés beszéd van a történetben, végig rohanunk, szinte fel sem lehet fogni, hogy mi történik éppen. A fényképezés egészen különös és egészen szokatlan, de ez a technika elképesztően emeli a feszültséget, tényleg ott érezzük magunkat.

A színészekből sokat nem látunk, a sminkesek remek munkát végeztek. Így nehéz lenne bárkit is kiemelni. Hiszen olyan gyorsan történik minden, hogy szinte azt sem tudjuk felfogni, mit miért tesz Saul. Így aztán azt kell mondanom: minden színész egyformán remekül tesz hozzá az eredményhez.

Nemes Jeles filmje egy új világot nyit meg. Úgy mesél el egy brutálisan kegyetlen történetet, ahogy azt eddig senki nem tette. Remélem, hogy láthatunk még hasonlóan erős alkotást a rendezőtől!

Kevés magyar film ért el eddig ilyen sikereket. A Saul fia megérdemli az elismerést. Ennek ellenére azt mondom: csak erős idegzetűek üljenek le a vászon elé, mert ez egy nagyon felkavaró alkotás.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése