2009. november 14., szombat

Az időutazó felesége



(The Time Traveler's Wife)
Színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 2009
Rendező: Robert Schwentke
Főszereplők: Eric Bana, Rachel McAdams, Ron Livingstone, Brooklynn Proulx

Miről is szól az élet? Mondhatunk szépeket, gyárthatunk komoly elméleteket, vagy hangoztathatunk fellengzős ötleteket – a valóság mégis egyszerű: a boldogság kereséséről. Keressük finoman, vagy kínban, vagy türelmesen, vagy ész nélkül, de mindannyian keressük. Hívjuk bár kék madárnak, édes életnek, vagy bármi másnak. A lényeg mégis az: erre törekszünk, ezért küzdünk. Aztán, ha elérjük, ha megéljük, ha részünk lesz benne végre, akkor minden percben attól rettegünk, hogy vajon meddig tart még, mikor ér véget. Ennyit a félelmekről… Számomra erről szólt ez a film.

Van a fiú, aki akaratától függetlenül utazik az időben. Minden átmenet nélkül felbukkan valahol, aztán újra nyoma vész. És van a lány, aki először gyermekként találkozik vele, majd időről időre újra és újra, s a találkozások alatt menthetetlenül beleszeret a különös idegenbe. Aztán sok évvel később újra találkoznak, lángol a szerelem, esküvő lesz és gyermeket szeretnének, mindezt pedig úgy, hogy a fiú rendszeresen köddé válik. De a lány csak vár rendületlenül, s az élet csodás pillanatait együtt élik át, bár ebből kevés jut nekik. De aki a múltban és jövőben kalandozik, az bizony ismeri a sorsát, így a Henry pontosan tisztában van vele, mikor szakad vége a csodának. Mert a halál természetes, de ismerni az időpontját… ez valóban kihívás.

Rachel McAdams csodaszép és türelmes, nagyon hiteles a játéka. Eric Bana pedig percenként váltogatva korát játszik végig – finoman és érzékenyen. Ki kell emelni a gyermekszereplőket is: nagyon jók! Szép a fényképezés, lágyak a színek és remek a romantikus aláfestő zene. Remek a vágás, a mozaikokból lassan áll össze a kép, s ahogy a szereplők, úgy mi is lépésről lépésre ismerjük meg a történetet.

Ez egy nagyon szép romantikus film. Aki nyitott arra, hogy a képtelen utazgatást tényként fogadja, annak egy kedves, nagyon tanulságos mozi ez a boldogság kereséséről és félelmeinkről. Aki erre nem nyitott, az úgysem érti, hogy mitől könnyeznek a nézők, csak egy romantikus maszlagot lát, aki ezt érzi, az inkább nézzen egy másik filmet.

Kellemes és kedves alkotás az emberi lélekről, nagyon szépen elmesélve. Igazi összebújós film!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

1 megjegyzés:

  1. A könyv olvasása közben folyton azon járt az agyam, hogy ezt hogy lehet filmvászonra vinni? Kiszámíthatatlan irányú időbeli ugrásokkal haladt előre az írónő. A "mesélő" szerepe is folyamatosan változott... De olvasva követhető volt.

    Le a kalappal a forgatókönyv írója előtt - bár kevesebb drámával és lényegesen leegyszerűsített történettel, de brilliánsan megoldotta a fent említett problematikát.

    Nekem ez a történet kevésbé a félelmekről, mint inkább arról szólt, hogy minden boldogságpillanatnak örülni kell. Bármikor történnek, bármilyen rövid ideig tartanak, de mindegyik boldogságmorzsa már önmagában egy kis csoda. És megéri várni!

    A film remek, de ajánlom a könyvet!

    VálaszTörlés