2009. november 22., vasárnap

District 9


Színes, feliratos, amerikai sci-fi, 112 perc, 2009
Rendező: Neill Blomkamp
Főszereplők: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike


Sok évvel ezelőtt idegen lények érkeztek egy Dél-Afrikai nagyváros fölé. Az űrhajó elromlott, a lények itt ragadtak. A helyzetre megoldást kellett találni, így a jövevényeket egy külön városrészbe költöztették (magyarul gettó), az a híres District 9, magyarra fordítva: a 9-es körzet.

A rovarszerű lények itt vannak, életmódjuk állati, s bár értelmesen kommunikálnak, az emberi civilizációba mégsem tudnak beilleszkedni. Ezért létüket egy kormányhivatal felügyeli. Mindenféle jogvédők tiltakozása ellenére a Hivatal megkezdi a lények kitelepítését egy újabb gettóba, mert az emberek nem kérnek az ufókból. Így Mikus Wan De Merwe tisztviselő is járja a nyomorult viskókat, azonban baleset éri, DNS-e kereszteződik a jövevényekével, és megkezdődik az átalakulás… Ez pedig mindent megváltoztat.

Hihetetlenül érdekes a film. A kis költségvetésű alkotás jó része úgy van fényképezve, mintha egy TV híradót néznénk. A megszólaló riportalanyok, emberek, feketék és fehérek – épp úgy becsmérlik a földönkívülieket, ahogy pár éve az apartheid alatt a fehérek tartották állatnak a feketéket. Nyilvánvaló a párhuzam, s ez az érzelmi töltés még sokkal jobban felerősíti a film hatását.

Kis költségvetésű filmként indult, hiszen a Dél-Afrikai film önmagában is szinte ismeretlen, legalábbis mifelénk. Na jó, a rosszindulatúak szerint a hihetetlenül lepusztult gettót nem kellett felépíteni, mert az épp volt kéznél… Na igen, azok a finomságok… Szóval a kis pénzből is sikerült egy nagyon látványok, nagyon pörgős akciófilmet összerakni. Dögös a vágás, hasít a zene, a sok ismeretlen szereplő nagyon jó, és a sminkesek brillíroznak a rovarok elkészítésével.

A sztori persze nem oldódik meg, a felszálló űrhajó kapitánya megígéri, hogy visszatér, a rovarok itt maradtak és Mikus sorsa is kétes. Így persze fel van adva a labda: jöhet a folytatás. Tekintve a kimagasló kasszasikert, erre biztosan nem kell sokat várni.

Kicsi pénzből forgatott ütős ál-dokumentum film, nagyon komoly üzenetekkel… Remek szórakozás, aztán meg jó gondolkodás otthon… Vajon mit is szimbolizálnak az ufók…? Nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése