2009. november 29., vasárnap

Holdhercegnő


(The Secret of Moonacre)
Színes, magyarul beszélő, magyar-angol-francia film, 103 perc, 2008
Rendező: Csupó Gábor
Főszereplők: Dakota Blue Richards, Natascha McElhone, Tim Curry, Juliet Stevenson, Ioan Gruffudd, Kis Barabás Zoltán


Csupó Gábor neve jól cseng a filmes szakmában. Ő az a tehetséges fiatal, aki megalkotta a Simson családot és a Fecsegő tipegőket. Persze Amerikában, mert a tehetségére kis hazánk nem volt vevő… Szerencsére nem sértődékeny, így legújabb egész estés filmjét teljes egészében Magyarországon forgatta.

Ezúttal mesét látunk a vásznon. Mary alig 13 éves, mikor árván marad. Nevelőnője kíséretében vidékre költöznek a nagybácsihoz. Csakhogy Hodfölde völgye igen különös hely. Különös alakokkal, lappangó feszültséggel és különös lényekkel. Valahogy minden a múlt sötét titkait hordja magában… Mary öröksége egyetlen könyv, melyből kiderül a családi átok, mely szerint a völgy elpusztul 5000 holdtölte után, hacsak egy ártatlan Holdhercegnő meg nem menti. Meg sem lepődünk, hogy fent nevezett időpont épp most jött el… Így aztán Mary a titkok nyomába ered.

Ez egy mese. Tehát gyermekeknek szól. Nagyon szép a kiállítás: szépek a képek, kellemes a zene, még a feszültség is finom, még a szörnyek sem túl ijesztőek. Van viszont komoly mondanivaló: emberségről, szeretetről, a büszkeség feladásáról. Finom, de érthetően, ahogy annak egy mesében lennie kell.

A szereplők jók, üdítő látvány az ismerős magyar arcok feltűnése. A gonoszok csúnyák, a jók viccesek, a kislány helyes… Pont mint a mesékbe! Sajnos azonban a mondanivaló annyira időszerű, hogy még felnőtteknek is érdemes lenne megnézni. Hátha megértik végre… Sőt, már a látvány miatt is érdemes beülni a moziba: a szökőárból előtűnő unikornisok megjelenése igézően szép!

Kedves mese, sok tanulsággal, nagyon szép megjelenéssel! Csupó Gábor remekelt, az egyetlen talány, hogy miért kellett egy évet várni arra, hogy nálunk is bemutassák… Mindegy, ideális családi program gyerekekkel!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése