2009. november 19., csütörtök

Másnaposok


(The Hangover)
Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 100 perc, 2009
Rendező: Todd Phillips
Főszereplők: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Heather Graham, Mike Tyson, Jeffrey Tambor, Rachael Harris


Esküvő lesz, de előtte – ahogy ez illik – a jóbarátok legénybúcsúra indulnak, természetesen Las Vegasba. A banda jó, a város csodálatos, együtt van hát minden… Körbetekintés a tetőn, egy hideg Jagermeister, aztán irány a buli… Aztán a reggeli ébredés egy elképesztően lepusztított luxus lakosztályban, a fürdőszobában Mike Tyson tigrisével és néhány megmagyarázhatatlan személlyel és kellékkel… Csupán egy dolog hibádzik: eltűnt a vőlegény. Így aztán nincs mit tenni: a szörnyen festő bajtársak a hiányzó keresésére indulnak.

Remek felvezetés, innen aztán mindent ki lehet hozni a sztoriból, és az alkotók ezt meg is teszik. Hihetetlen pörgés kezdődik, és ahogy tisztulnak az emlékek, egyre vadabb szituációkba keverednek. Feltűnik az önmagát alakító Mike Tyson, egy rúdtáncos kismama, egy meleg kínai maffiózó, néhány dilinyós zsaru, és még sokan mások.

Az alkotók remekeltek. Pörög a film, gyorsak a vágások, hihetetlenül ülnek a poénok, remek az aláfestő zene, bizony egyetlen percet sem hagynak a nézőnek. Még az előző poéntól csorog a könnyünk, de már szakadunk a röhögéstől a következőn. Komolyan mondom: annyi poén sziporkázik a filmben, hogy nem elég egyszer megnézni, mert fel sem tudjuk fogni, mi zajlik.

A színészek java részt előttem ismeretlenek voltak, de talán épp ettől remek az egész. Nem nyomja őket a nagyság felelőssége, egyszerűen ökörködhetnek szabadon – és ki is hozzák ebből, amit lehet. Az olcsó független film titkát nehéz megfejteni. Talán csak annyira, hogy minden a helyén van. Mindenki remekül játszik. Annyira idióta az egész, hogy az már fáj. Nem véletlen, hogy hihetetlen kasszasikert aratott.

2009 legfrenetikusabb vígjátéka! Kötelező darab, de egyszer tényleg nem elég megnézni…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 10 pont – Csoda!

1 megjegyzés:

  1. Kicsit úgy érzem, nem is ugyanazt a filmet láttuk... Teszem hozzá, az "erősebb nem képviselői" tapasztalataim szerint tényleg másképp élték meg a filmet... Még hogy remekelnek a színészek, pörög a film, a nevetéstől kicsordul a könnyünk, és pláne hogy az év vígjátéka!!! Ejnye kérem, ez egy maximum cuki, jópofa kis történet néhány nagyon erősen eltúlzott jelentellel és erőltetett karakterrel. Mike Tyson fenyegető fellépése, a tigrise a fürdőszobában nekem már túl sok, és a kínai maffiózó figurája is szánalmas. Jó, néhány poén tényleg a helyén van, és előfordult, hogy nevettem, de egy ekkora kasszasikertől bevallom kicsit többet vártam. Azért egyszer meg lehet nézni, de nem kell attól tartani hogy befulladhatunk a nevetéstől a könnyeinkbe.

    VálaszTörlés