2009. december 5., szombat

Tiszta napfény


(Sunshine Cleaning)
Színes, feliratos, amerikai film, 102 perc, 2009
Rendező: Christine Jeffs
Főszereplők: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack, Mary Lynn Rajskub, Steve Zahn, Clifton Collins Jr.


Ez egy nagyon furcsa történet, csupa nagyon furcsa emberrel. Rose egykor a pom-pom csapat kapitánya volt, ma egyedül neveli kisfiát, másoknál takarít az éhbérért, időnként egy hotelben kavar egykori szerelmével, aki ma rendős és nős. Húga Norah sem találja helyét a világban, folyton kirúgják, kicsit piás és drogozik. Apjuk Joe az örök próbálkozó, aki lehetetlen üzletekbe vág bele, mindig minden tuti, de semmi sem sikerül. Rose reggelente a tükörben erősíti magát: erős vagyok és magabiztos… Végül kimondja a valóságot: elcseszett lúzer vagyok.

Aztán jön a nagy ötlet: a nővérek vállalkozást alapítanak, különböző bűntények és halálesetek helyszíneit kezdik takarítani. Ki gondolná, hogy ez sem egyszerű… Az üzlet beindul, a kedves lányok találnak segítőket is, de persze az élet sosem ilyen egyszerű…

Remek művész filmet látunk, ahol kissé szerencsétlen szereplők próbálják keresni a mindennapok reményét, de sorban lehetetlen kalandokba keverednek. Mert a való világ bizony ilyen... S ahogy a történet előre halad, lassan megismerjük a családot nyomasztó sötét titkot is, ami talán magyarázatot ad a sorsok furcsa alakulására.

A rendező jól vezeti a cselekményt, és bár nem akciódús a film, a párbeszédek folyamatosan fenntartják a feszültséget. A zene remek aláfestés, sokszor keserédes dallamok, néhol nagy csendek segítik a lényeg megértését. Igazán jól összeállított film!

A szereplők pedig remekelnek. Ha Julie-ként beleszerettem Amy Adamsbe, most aztán lángra gyúlt a szerelem! Az eddig aranyos kislány most tökéletes hitelességgel alakítja a kissé lúzer nővért, aki mindig próbál mosolyogni az életen, akinek mindig van egy jó szava. Amy esendően gyönyörű, az arcáról esettanulmányt lehetne írni. Hatalmas szemei sokszor többet mondanak a szavaknál. Ez a csodaszép lány még nagy karriert fog befutni! Emily Blunt szintén remekül hozza a kissé hibbant húg figuráját, Alan Arkin pedig zseniális az apa szerepében. Kicsi emberek, egyszerű emberek – ennyire hibátlanul csak valóban remek színészek tudják megjeleníteni a mi világunkat. Mert a film titka éppen ez: akár a szomszédban is játszódhatna.

Zseniális film, nagyon komoly mondanivalóval, amin még nagyon sokáig fogunk gondolkozni. Csodás színészi teljesítmények nagyon jó sztori… enyhe fekete humorral fűszerezve… Ínyenceknek nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése