2010. január 30., szombat

A kellékes


Helyszín: Pesti Színház - Budapest
Látogatás: 2010.01.29.
Író: Eberhard Streul, Parti Nagy Lajos
Rendező: Ilan Eldad
Szereplő: Kern András


Egy részben elmaradt előadás – ígéri a plakát. Bemegyünk a színházba, helyet foglalunk, elsötétedik minden, és nem történik semmi. Aztán jón ő: Bieder József kellékes. Rámol, teszi a dolgát, ahogy minden nap. Aztán észreveszi, hogy valami nem stimmel: hiszen a máskor üres nézőtér most teli van. Bieder pánikba esik, menekülni próbál, aztán lassan feloldódik és mesélni kezd.

Mesél az életéről, a közel 40 éves színházi múltjáról. Kiderül, hogy színésznek készült, de maradt a háttérben. Meséli a vicces és a megható történetek sorát, közben pedig megismerjük a kisember életét. Látjuk az apró sikereket, a megható bukásokat és lassan a szívünkbe zárjuk ezt az igazi antihőst. Mert ő nem példakép, nem a hősiesség mintája, csak egy ember, aki nagyon is szeretni való, aki olyan ismerős… talán a szomszédban is lakhatna.

Zseniális volt a választás. Ez a darab tökéletesen illeszkedik Kern Andráshoz. Itt aztán megmutathatja színészi zsenialitását. Hozza is a formát: kalandozik, nevettet, szívbe markol, szinte fürdik a szerepben.

Remek előadás, remek színész, és kicsit fájdalmas mondanivaló. Na igen, ez nem egy színtiszta vígjáték. Inkább olyan keserédes, kicsit melankólikus önvizsgálat… Kicsit fájdalmas, mint az élet maga.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 4 pont - Kitűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése