2010. január 9., szombat

Sherlock Holmes


Színes, magyarul beszélő, angol-ausztrál-amerikai akciófilm, 128 perc, 2009
Rendező: Guy Ritchie
Főszereplők: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Kelly Reilly, Eddie Marsan


Mióta Sir Arthur Conan Doyle megalkotta Sherlock Holmes figuráját, azóta ő az egyik leggyakrabban visszatérő hős a mozivásznon. Ezúttal például egy teljesen új szemléletű mesében látjuk viszont.

Ha Guy Ritchie kézbe vesz egy történetet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem egy hagyományos értelemben vett kosztümös filmet látunk csupán. Nos, ez így is van. Vérbeli akció filmet látunk, pörgő jelenetekkel, remekbe szabott dialógusokkal, harcokkal remek karakterekkel. Egy igazi pörgős akció film ez, Holmes idejére csak a korhű díszlet és jelmezek utalnak.

Amitől modern a film, az a fényképezés technikája. Ritchie magához híven gyors snittekkel dolgozik, folyamatosan pörgeti a cselekményt, az izgalmasabb jeleneteknél hirtelen lelassítja az időt, egyrészt, hogy láthassuk, mi is fog történni, másrészt, hogy tudatosuljon bennünk: Holmes nem ösztön lény, tudatosan tesz mindent. Remek a vágás, a feszültség végig szinten marad. Aztán jó még a zene, bár a country stílusú aláfestés először zavart, de végül nagyon beleillett az egészbe.

Amitől a film hagyomány tisztelő, az maga Holmes: jéghideg logikáját megcsillantja viccesen is, meg persze a cselekmény kibogozása közben is. De most nem a jól ismert logikus detektívvel van dolgunk. Holmes bunyózik (pénzért), kísérletezik (kutyán), és nem igazán emberbarát: fölényes, kiállhatatlan és cseppet sem érdekli a népszerűség. Simán táncol a jó és rossz határvonalán, mégis valahogy megszeretjük az esendő és kellően zűrös figurát, aki végül azért mégis zseni…

Természetesen a színészek viszik a pálmát az új Ritchie eposzban. Robert Downey Jr. És Jude Law egyszerűen brillíroznak. Nem szuperhősök, mégis hihetetlen érzékkel hozzák a kissé lökött zseni páros figuráit. Kötözködéssel, barátsággal és lojalitással együtt. Rachel McAdams gyönyörű, és nagyon jó, mint mindig. (A magyar szinkronja sajnos sokat ront a helyzeten. Durván rossz választás volt…) Róla bizony elhisszük, hogy megbolondítja a jó detektívet. Mark Strong pedig démonian gonosz és remekül ellensúlyozza a jó oldal szereplőit. Nagy alakítás! Jók a többiek is, de igazából csak a nagyok árnyékában tűnnek fel néha a vásznon.

Az alkotók azt nyilatkozták: tény, hogy itt egy újfajta Holmes image lett kialakítva. De munkájuk során folyamatosan olvasták az eredeti műveket, így elmondhatjuk, ez az új Holmes az, aki az eredetileg megálmodott figurához a legközelebb áll. A kérdés pedig egyszerű: győzhet-e a gonosz fekete mágia, a halálból feltámadt Lord, vagy mindenkin túltesz a maroknyi nyomozó csapat és a zseniális Holmes jéghideg logikája? Pusztít-e a misztikus varázslat vagy mindenre van racionális magyarázat? Nos, ezt döntse el a néző: van hozzá egy két órás, remekbe szabott, néhol kicsit vicces akciófilm, amúgy igazán Guy Ritchie stílusban.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

1 megjegyzés:

  1. Olvastam a Sherlock összest és a film első perceiben határozottan zavart az új karakter: az anti-Holmes.

    De a sztori magával ragadott, az anti-Holmes humora sokkal jobb volt az eredetinél, az operatőri munka, a zene és a játékos történet valahogy remek egyveleget alkotott. Ha folytatódik az anti-Holmes története én ott leszek! :)

    VálaszTörlés