2010. február 22., hétfő

Egek ura


(Up in the Air)
Színes, feliratos, amerikai film, 109 perc, 2009
Rendező: Jason Reitman
Főszereplők: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Danny McBride, Melanie Lynskey, Steven Eastin


Ryan Bingham látszatra különös életet él. Folyamatosan úton van: cégeket keres fel, ahol lebonyolítja az aktuális elbocsátásokat, majd indul a következő városba. „Tavaly 350.000 mérföldet repültem – mondja -, a Hold 250.000-re van…” Hotelek, repterek, autókölcsönzők, ez az ő világa. És persze mindaz, ami ezzel jár: VIP klubok és hűség programok tagsági kártyái, soron kívüli kiszolgálás és egyedi bánásmód. Egy napon, valahol az úton találkozik Alex-szel, aki talán épp az ő női megfelelője. Elkerülhetetlen, hogy a két megszállott utazó szenvedélyes kapcsolatot kezdjen. Majd Ryan-t hazarendelik: a cég spórolni akar, munkájára látszólag már nincs szükség. Persze Ryan ezzel vitatkozik, és végül kompromisszum születik: tovább utazhat, ha magával viszi a cég ifjú titánját, az új elképzelések kiagyalóját, Natalie-t, az eminens tanulót.

Utazásuk persze mindkettejükben mély nyomokat hagy. A lány szókimondó ifjúsága és az idősebb pár életlátása erősen különbözik. Néha mindenkinek fáj az igazság. Natalie lassan ráébred: az asztal túloldalán emberek ülnek, míg Ryan felismeri, hogy élete valóban kiürült – kissé.

Jason Reitman remek munkát végzett. Eredetileg romantikus komédiának aposztrofálták a filmet, és valóban vannak nagyon kellemes pillanatok és nagy nevetések. De sokkal erősebb a film drámai mondanivalója: a kapcsolatokról, a világról, az emberségről. Jó a fényképezés, a kicsit kiürült világ szürkesége szimbolizálja a belső űrt, s ezt a hatást remekül erősíti a jól megválogatott zene is. A színészek pedig brillíroznak. Nem véletlenül a sok díjra jelölés. George Clooney sármos persze, de most igazán kilép ebből a szerepből. Remekül mutatja be azt az életet, mely számára örömeket tartogat, míg a néző üresnek érezheti. Ettől a tehetségtől lesz valaki nagy színész. Vera Farmiga a középkorú üzletasszony és Anna Kendrick a fiatal tehetség szerepében rendkívül jól ellenpontozzák egymást. Vera gyönyörű és békésen megfontolt, Anna frissen szép és energiával teli. Mindkét hölgy remek választás volt, az ő játékuk adja a film fájó ellentéteit.

A történet bonyolódik, munkában és családban gyűlnek a konfliktusok, és mi székünkben hátradőlve nézhetjük végig, amint Ryan élete megváltozik. S az értékek, melyektől eddig gőzerővel próbálta távol tartani magát, most lassacskán mégis fontosak lesznek. Egészen odáig jut, hogy követi Alexet otthonába, azonban mi sejthetjük, hogy ez az út nem lesz sikeres… És valóban… A sors fintora, hogy a hihetetlen tízmillió mérföldes limitet épp ezen az úton éri el, s mikor sok év nagy álma valóra válik, csak ül, és nem igazán tud mit mondani.

Ez egy szívmelengető, nagyon mély mondanivalóval rendelkező film. Kicsit sírós, kicsit nevetős. Az élet kegyetlen: bár Ryan végül ismét élheti boldog életét, mi tudjuk, hogy ez már egy másik világ. A férfi, aki képes volt megváltozni, aki képes volt támogatni rokonokat, munkatársakat, végül ismét egyedül áll a reptéren az óriási tábla előtt. Van ebben a magányban valami nagyon erős és fájó üzenet: még a jó emberek sem lelnek mindig boldogságra. Mert az Élet ilyen. Nagyon ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki képes érezni és gondolkodni. Mert mindkettőre szükség lesz.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése