2010. március 3., szerda

Eli könyve


(The Book of Eli)
Színes, feliratos, amerikai akciófilm, 118 perc, 2010
Rendező: Allen Hughes, Albert Hughes
Főszereplők: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Michael Gambon, Malcolm McDowell, Jennifer Beals, Tom Waits, Ray Stevenson


A Mad Max filmek sikere óta előbb vagy utóbb minden nagy színész csinál egy olyan filmet, ami a nukleáris világégés után játszódik az elpusztított Földön, ahol ember embernek a farkasa. Will Smith például ezt tudományos-fantasztikus felé hajló akciófilmmel oldotta meg nemrég. Ezúttal Denzel Washington vállalkozott a főszerepre.

A Hughes testvérek filmje mindenképpen meglepő. Vannak benne a szokásos rossz arcok, meg erőszak és persze a kosz alatt szép lányok is, mégis sikerült úgy megcsinálni a filmet, hogy annak mondanivalója ne vesszen el az akciójelenetek között. A másik nagy erény a fényképezés: bár szinte végig a nukleáris égés utáni világot látjuk, és alig használnak mást, mint barnás-szürkés színeket, mégis szinte líraian szép a táj. Végül pedig nyilvánvaló erény a remek színész választás.

A főszereplő Denzel Wsahington. Utazó, akinek küldetése van. Kicsit furcsa alak, kicsit elhivatott, és van valami, mit nem igazán értünk – egészen az utolsó pillanatokig, amikor aztán katartikus erővel villan belénk a felismerés… Látszik, hogy már nem fiatal, nem is a szikár termetéről ismerni fel, de azért ő mégis csak ő marad: egy nagyon jó színész, aki nagyon meggyőzően tud alakítani. Ellenpontja Gary Oldman a városka gonosz ura, aki zseniális a gonosz szerepében mint mindig. Mila Kunis szerepe igazából annyi, hogy szép legyen, ez jól megy neki. Nagy tehetséget nem csillantott meg. Számomra üdítő színfolt volt az egyik mellékszerepben megjelenő Jennifer Beals (Igen, bizony, ő az!), akit a korszakos Flashdance óta nem láttam vásznon. Nos, jelentem, azóta alaposan eljárt felette az idő, de még ma is őrzi az egykori szépség nyomait. Rajtuk kívül van egy rakás fickó, akik gonoszak, marconák vagy áldozatok, és mindenki rendesen teszi a dolgát.

Összességében tehát egy kellemesen nézhető akciófilmet látunk, amely azonban inkább szomorú, mint fennkölt, és inkább elgondolkodtató, mint akciódús. Persze, a keresett könyv a Biblia. A történet számomra egyetlen gyenge pontja, amikor a főszereplő elmondja, hogy a nagy világpusztulás után elégették az összes példányt, mert sokan ezt a könyvet tartották felelősnek a háborúért. Nos, ez a gondolat szerintem érdemes lett volna a magyarázatra. Vagy csak nekem tűnt fel a hiányosság? Tény azonban, hogy ez az egyetlen példány maradt fenn, és ez ok a harcra, mert a diktátor szerint a könyv igazi fegyver, szavai hatalmat adnak az egyszerű ember felett. Az idézett jelenet párja, mikor DW imádkozni tanítja a fiatal lányt, aki még sosem hallott ilyet, és akis vadmacska bizony megszelídül… Innen értelmezze mindenki maga a filmet…

Jó kis film, lehet rajta elmélkedni és róla jókat vitatkozni. Vallástörténészek ezt bizonyára megteszik majd. Szerintem viszont ez is csak a jövő egyik variációja. Felnőttek számára ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése