2010. február 13., szombat

Valentin nap


(Valentine’s Day)
Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 2010
Rendező: Garry Marshall
Főszereplők: Jessica Biel, Anne Hathaway, Bradley Cooper, Jessica Alba, Julia Roberts, Ashton Kutcher, Jennifer Garner, Jamie Foxx, Patrick Dempsey, Queen Latifah, Shirley McLaine, Hector Elizondo, Taylor Lautner


Garry Marshall jókora tapasztalattal rendelkezik a szórakoztató filmek készítése terén. Ezúttal azonban igazán semmit sem bíz a véletlenre, annyi sztárt sorakoztat fel, hogy szinte felsorolni is képtelenség. Csak egyetlen példa: Adam Sandlernek összesen fél perc és egy kiadós ágyékon rúgás jut…

Valójában egy Valentin nap történetét látjuk. Sok ember, sok sztori, melyek lazán kapcsolódnak egymáshoz. Nem egy mese, hanem sok kis történet. Férfiak és nők, heterók és melegek, boldogok és annak látszók, igazából mindenkinek van egy csontváz a szekrényében… Amiben a sok-sok szereplő hasonlít - nemtől, kortól és bőrszíntől függetlenül -, hogy mindannyian keresik a boldogságot.

Persze mondhatjuk, hogy ez olyan nyálas amerikai undormány, de legyünk őszinték: a fiatal gyermekek, meglett felnőttek és idős emberek története azért oly ismerős, mert mi is ebben élünk. Igen, azt a történetet már láttuk, vívódtunk már hasonló helyzetekben és valljuk be: mi is csak arra az egyszerű dologra vágyunk, hogy legyen kinek virágot vinni ezen a napon…

Nem tudok kiemelni szereplőt. Olyan sokan vannak, és olyan jók mind, hogy nehéz lenne felsorolni. Persze ez könnyű: remekül megírt dialógusok, nagyon jó poénok sorjáznak egymás után. Igen, lehet így is. Nem kell semmi durva, nincs szükség altesti nyomulásra, egyszerűen lehet könnyed és vicces egy film azáltal, hogy jó szereplők örömmel játszanak. Még akkor is, ha épp szomorúak, vagy csalódottak.

Időnként megjelenik egy film, általában valami ünnep kapcsán, amiben rengeteg sztár játszik és nagyon klassz az eredmény. Ez a film is ilyen. És bár a nagy klasszikus „Igazából szerelem” színvonalát nem sikerült elérni, de a második helyre biztosan pályázhat. Remek, ahogy az Exit Magazin kritikusa Gossip Guy meghatározza a film műfaját: R.SZ.F.S.-N.R.K.M.SZ.S.V.J&R.V.Ü.A.M.B. (Rengeteg szálon futó sírós-nevetős romantikus komédia, melyben szokatlanul sok világsztár játszik, és rendszerint valamilyen ünnepi alkalomból mutatják be.)

Remek családi mozi, igazi kikapcsolódás. Kitűnő szereplők (csodaszép nők, kiváló pasik, imádnivaló gyermekek és megható nyugdíjasok) és folyamatosan ülő kedves poénok. Rólunk, a boldogság kereséséről, a bénázásokról és a csalódásról, majd a tovább lépésről. Na jó, amerikai mozi, a végére mindenki megtalálja a maga áhított szeretet adagját, még ha ezt néha nehéz is elfogadni. Mégsem éreztem ezt zavarónak. Aki a párjával szórakozza végig a filmet, biztosan szívből nevet majd, aki magányosan annak pedig talán felcsillan a remény. Lehet, hogy nem is olyan nehéz ez… ? Külön kiemelést érdemel Marshall rendező utolsó poénja, amint a limo sofőr megkérdezi Julia Robertstől: „Ez a Rodeo Drive, talán vásárolt már itt valaha?” Mire Julia mosolyogva mondja: „Igen, egyszer Richard Gere-rel… egy filmben…”

Boldogok és még keresők: nézzétek meg ezt a filmet. Érdemes!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

1 megjegyzés:

  1. Az ember lánya szó szerint kapkodja a fejét - sztár itt, sztár ott, wow és ő is... óóóóóó! Kicsit olyan érzés volt, mint egy vidám napon VA-ban, a kedvenc Coldstones fagyizómban: vanília fagyi csodidarabokkal és kérek rá marshmallow-t. És ha már itt vagyunk, akkor Snickers darabokat is. És eper öntetet. És tejszínhabot. Remekül hangzik, de... valahogy túl sok. A kevesebb több erre a filmre és a fagyikombinációra is igaz.

    Valahogy olyan érzésem volt, mintha az Igazából szerelem című filmet szerették volna még "überelni". Több színész, több szál, több minden. Ezt a filmet is néhányszor meg kell nézni, hogy rájöjjünk ki-kit-honnan ismer és az apró részletek is leessenek.

    Aranyos kis darab, de nem kerül fel a polcomra a kötelező darabok közé.

    VálaszTörlés