2010. március 4., csütörtök

A bombák földjén


(The Hurt Locker)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 131 perc, 2008
Rendező: Kathryn Bigelow
Főszereplők: Jeremy Renner, Christopher Sayegh, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, David Morse, Ralph Fiennes

Valljuk be: elég ritka, hogy egy nő forgat háborús filmet. Mit is ért hozzá, gondolhatjuk. Márpedig Kathryn Bigelow megtette, és első nekifutásra remekművet alkotott.

A történet Irakban játszódik, valamikor a megszállás alatt. Már nem folynak nyílt színi csatározások, de állandó a terror fenyegetettség. Itt dolgozik a „D” utász század, akiknek feladata megtisztítani a terepet mindentől, ami robban. Háborús gránát, vagy mesterséges bomba, ez mind az ő szakterületük. Egy baleset folytán elvesztenek egy tűzszerészt, akit James őrmesterrel pótolnak.

James elképesztő figura: nem ismer félelmet, tetteit az adrenalin vezeti. Csak percek kérdése, hogy összeütközésbe kerüljön Sanbornnal, a megfontolt és szabályokat betartó csapatvezetővel. Miközben kettejük közt dúlnak az ellentétek, végzik a napi rutint és elképesztő helyzeteket oldanak meg.

Remek a rendezés. Látjuk a kakaskodó katonákat, miközben küzdenek egy ellenséges világban az életben maradásért, és közben lassan megtanulják egymást elfogadni és tisztelni. Nem tudom, hogy Bigelow honnan vette a katonák lelkéről ismereteit, de nagyon betalált. Kiváló a fényképezés, állandóan lüktet minden, és dübörög az őrült zene. Mert itt minden őrült: a világ, az emberek és az egész elcseszett háború, amit már senki sem tud, miért is vívnak.

A színészek egytől egyig kiválóak. A főszereplők nevét eddig nem ismertem, de ezután még sokat hallunk majd róluk. Jeremy Renner tökéletesen alakítja az adrenalin függő, kicsit őrült tűzszerészt, Anthony Mackie pedig pontosan ellenpontoz megfontolt parancsnokként. Csúcs jelenet, amikor a két szereplő szétaszalódik a sivatagi napon a terroristákra vadászva. Mert van egység, ha kell. Nagyon jók a mellékszereplők is, mindenki megbízhatóan hozza a figurát.

Mitől zseniális ez a film? Mitől más mint a megannyi háborús alkotás? Itt is van lövöldözés, meg izgalom; van drámai feszültség és borzalom; van apró nevetés és férfias küzdelem… De valahogy ez a mese most több a szokásosnál. Kicsit jobban látjuk a felfoghatatlan feszültségben élők világát, a szokásaikat, a mindennapos meneküléseiket… Bigelow mesterien mutatja meg, hogy egy idő után már nincs visszaút, és nem bújhatunk ki a bőrünkből. Két lövöldözés közben pedig olyan mély párbeszédeket hallunk néha, amelyek egy igazi drámát is túlszárnyalnak.

Nagyon kemény háborús film, gyermekeknek és gyenge idegzetűeknek nem való. Inkább azokak ajánlom, akik az akció dús történetben is hajlamosak az embert és annak motivációit keresni. Ők nem fognak meglepődni a záró képsorokon… Háborús remekmű, zseniálisan kiállítva, emlékezetes alakításokkal és gondolatokkal. Nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése