2010. március 19., péntek

Evolúció


Helyszín: New Orleans Duma Színház - Budapest
Látogatás: 2010.03.17.
Író: KAP
Rendező: KAP
Szereplők: Kovács András Péter


A Stand Up Comedy nyilván Amerikából származik. Bár a mi jó öreg Hofi Gézánk volt az leginkább, aki megteremtette a hazai színpadon ezt a műfajt. Érdekes, hogy amíg a Nagy Nevettető élt, senki meg sem próbálta utánozni a dolgot. Halála után azonban hirtelen előbukkant a sötétből egy csapat fiatal. Nem volt nagy múltjuk, nem volt jól csengő nevük. Egyszerűen jó humoruk volt – és van. Kiállnak a színpadra egy szál mikrofonnal és nyomják a dumát… Ezen újonnan feltűnt fiatal csapat egyik emblematikus figurája KAP – azaz Kovács András Péter. A New Orleans Duma Színház színpadán ezúttal az ő önálló estjét láthattuk, Evolúció címmel.

A New Orleans maga nem igazán ideális a helyszín. A jegyek vásárlásakor rögzítik a közönséget, így aztán érkezésünkkor megmondják, melyik lesz az asztalunk. Nincs választási lehetőség, kapod, ami van. Mi speciel az emeleten lettünk elszállásolva. A Stand Up szabályai szerint hagyományosan étteremként üzemelnek a fellépő helye: a kellemes étkezést szakítja meg a műsor. Jelen esetben a két pincér lassú és mogorva, de azért néha jönnek. Az ételek választéka szűkös, mégis mire döntünk, mit szeretnénk, már el is fogyott, így aztán éhen maradunk. Az italok választéka sem különleges, sofőrként maradok a limonádénál. Ráadásként a kovácsoltvas székek nagyon szépek, ám kicsit kényelmetlenek. Ennyit a cseppet sem ideális körülményekről.

Ekkor jön KAP. Egyedül, minden fellengzés nélkül, farmerban, pulcsiban, simán felsétál a színpadra. Innentől kezdve csak homályos emlékek vannak. KAP olyan gyorsan nyomja a poénokat, hogy szinte követni sem lehet. Sokszor folyik a könnyem is a nevetéstől. Hiába, remek a stílusa, lehengerlő az előadás, csak ontja az őrült ötleteket. Úgy negyven perc után megkegyelmez és rövid szünetet rendel el. Kb 10 perc és jön a második roham, ami még jobb, mint az első volt. Tekintve, hogy csak egy fellépő van, aránylag hamar vége az előadásnak, fél kilenckor már kint is vagyunk. (Ja, sem a New Orleans, sem a személyzete nem sugallja, hogy maradjunk még egy italra… Vége a bulinak, lehet kivonulni… Még egy rossz pont a helynek.)

Mindent összevetve remek kis este volt. Kovács András Péter már ifjú korában is rendkívül tehetséges, igazán kíváncsi vagyok, merre fejlődik majd az évek alatt… Az Evolúció tehát zseniális előadás, mindenkinek nagyon ajánlom, aki szeretne többet tudni Ádám-Éváról, a halakról, és mindenféle állatokról.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 4 pont - Kitűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése