2010. március 14., vasárnap

Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak


(Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief)
Színes, magyarul beszélő, kanadai-amerikai fantasy, 121 perc, 2010
Rendező: Chris Columbus
Főszereplők: Logan Lerman, Uma Thurman, Rosario Dawson, Pierce Brosnan, Sean Bean. Catherine Keener, Steve Coogan, Malina Kanakaredes, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson


Percy Jackson átlagos kamasz, iskolába jár, imádja az édesanyját, utálja a nevelőapját, éli szokásos kis életét. Míg egy napon hirtelen minden megváltozik. Megtudja, hogy igazából az ő apja Posszeidón a tenger istene, így ő tulajdonképpen félisten. Rá kell döbbennie, hogy környezetében nem mindenki az, akinek eddig hitte… Ráadásul pedig harcba kell szállnia, mert valaki ellopta Zeusz főistentől a villámot, s bizony mindenki őt gyanúsítja ezzel…

Chris Columbus ezúttal tinik számára csinált egy remek kis akciófilmet. A mű egyik erénye, hogy talán még sosem tanult ennyit a görög mítoszok világáról egyetlen gyerek sem. Legalábbis nem ilyen vidáman és önként. Mert a sztori mai környezetbe téve ugyan, de azért csak az eredeti legendákról szól. Columbus jó rendező, és ezt most is bizonyítja. Remek zenékkel, remek trükkökkel és egy remekül fényképezett pörgős filmmel bilincsel le minket. Bizony, a sztori még felnőttek részére is teljesen élvezhető. Ki kell emelni a sminkeseket: a félistenek táborának lakóit zseniálisan jelenítik meg, szép munka volt!

A sztori másik erőssége pedig a remek színész választás. Adott ugye néhány tini: Logan Lerman ügyesen azonosul Percy figurájával, Brandon T. Jackson egyenesen zseniális félkecske-testőr, Alexandra Daddario pedig méltán édesanyja lánya… (Na jó, ezt csak az érti, aki megnézte…) Mellettük pedig kiváló színészek jelennek meg néhány perces mellékszerepekben. Columbus nem bízza a véletlenre: Thurman, Dawson, Brosnan, Bean… máskor elég az ő nevük, hogy megteljen a vetítő terem. Most azonban mind nagyon komolyan veszik szerepüket, és ettől az egész film egy igazi mestermű lesz.

Több ilyen oktató film kéne, ami úgy mesél történelmünk vagy legendáink világáról, hogy az közben a mai fiatalok számára is befogadható és izgalmas. Igazán jó családi mozi, sok izgalommal és remek színészekkel. Ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése