2011. június 19., vasárnap

Az igazság ára

(The Lincoln Lawyer)

Színes, feliratos, amerikai dráma, 118 perc, 2011
Rendező: Brad Furman
Főszereplők: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Philippe, John Leguziamo, Josh Lucas, William H. Macy

Mick Haller egy lökött ügyvéd. Irodája nincs, ügyeit a sofőr vezette limuzinból intézi, de agyafúrtsága köztudott. Védjen bármilyen vádlottat, szinte biztos a siker. Így aztán sorban állnak nála a rossz fiúk. Egy napon igen pénzes megbízást kap: védje Louis Roulet aranyifjút, aki állítólag félholtra vert egy nőt. Lelkesen veti magát az ügybe, azonban hamar kiderül, hogy a fiú egyáltalán nem ártatlan. Csakhogy a védő nem fordulhat saját védence ellen… Így Mick csapdába kerül: védje az ördögi fiatalt, vagy lelkiismeretére szavazva kövessen el szakmai öngyilkosságot…

Brad Furman rendező remek filmet alkotott. Vette az ügyvédes filmek régi sablonját, kellően felturbózta a történetet fordulatokkal és remek párbeszédekkel, így egy nagyon modern, pörgős akciófilmet sikerült összeraknia. Remek a fényképezés, remek a zene, de igazából minderre nem is figyelünk, mert el vagyunk foglalva az idegek háborújával.

A sztori erőssége a jó színészválasztás. McConaughey ezúttal végre kilép a félmeztelen férfiideál szerepéből és megmutatja, hogy egyébként remek színész. Póker arccal lubickol az ügyvéd szerepében. Marisa Tomei még mindig gyönyörű, aztán ott vannak Leguizamo és Macy, akik köztudottan csodás karakter színészek. De körben a sok epizodista is mind-mind remekül hozza saját figuráját. Ryan Philippe szintén kilép a szépfiús karakterből és ezúttal jeges tekintetű bűnözőként alakít nagyot.

Végre sikerült olyan filmet készíteni, amely feleleveníti a régi nagy mozik hangulatát: jó színészek, remek történet, pörgős cselekmény – van izgalom bőven, és bizony érdemes követni a logikai szálat, mert aki elakad, az lemarad… A vége pedig nagyon látványos és szellemes.

Igazán nagy film, a krimik szerelmesei imádni fogják!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése