2012. január 3., kedd

Életrevalók


(Intouchables)
Színes, feliratos, francia vígjáték, 112 perc, 2011
Rendező: Eric Toledano, Olivier Nakache
Főszereplők: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet, Alba Gaia Kraghede Bellugi, Cyril Mendy, Christian Ameri

Philippe nyomorék. Ejtőernyőzés közben sérült meg, egykori extrém sportoló élete már a múlt, ma nyaktól lefelé teljesen béna. Egyetlen szerencséje, hogy rendkívül gazdag, így nagyszámú személyzet gondoskodik róla. Driss ezzel szemben egy csóró nigger, aki épp most szabadult a börtönből, ahol rablásért ült. Tulajdonképpen csak véletlen, hogy találkoznak, mégis mindkettejük számára új élet kezdődik…

Eric Toledano és Olivier Nakache elképesztően jó filmet csinált. Remekül ütköztetik a két világot, a francia arisztokrácia csillogását és a bevándorlók lakótelepi életét. Nem ítélnek, nem minősítenek, csak megmutatják a különbségeket, ráadásul remekül használják ki a helyzetből adódó komikumban rejlő lehetőségeket. Tulajdonképpen végig lehet nevetni a filmet, pedig drámaian komoly témákról esik szó. A mozi nagy előnye, hogy megmutatja, hogyan lehet felül emelkedni mindennapi kínjainkon, ha már segíteni úgysem tudunk rajta. A rendezők fő értéke, hogy jól megtalálják az egyensúlyt a már vicces, de még nem gonosz határán.

Gyönyörű a fényképezés, és kimagaslóan jó a zene. A csendes zongora futamok egyes jeleneteknél csaknem életre kelnek. Rendkívül igényes munka.

A történet biztos alapokon nyugszik a két főszereplő vállán. Francois Cluzet játéka erősen korlátozott, hiszen csak az arca mozoghat, mégis remek teljesítményt nyújt. Olyan mély érzéseket közvetít, melyet nem sokan tudnának utánozni… Omar Sy pedig méltó partnere. Tökéletesen az ellentéte, kicsit hibbant, de tökéletesen erre a szerepre termett. Végre egy amerikai sallangoktól és túlzott gesztikulálástól mentes színész, aki tökéletesen hiteles a szerepében. A többiek pedig remekül teremtenek játékteret a két főszereplőnek.

Nagyon mély érzelmekről szól ez a film, igen könnyed stílusban. Humoros, igazán elgondolkodtató és valóban sokat lehet tanulni belőle. Mindenkinek látni kéne! Mielőtt pedig elfelejteném: ez egy igaz történet, az utolsó pillanatban megjelennek az eredeti szereplők is… Így pedig még jobban elgondolkodtató az egész történet!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése