2012. február 15., szerda

Suszter, Szabó, Baka, Kém

(Tinker, Taylor, Soldier, Spy)
Színes, magyarul beszélő, francia-angol-német thriller, 127 perc, 2011
Rendező: Tomas Alfredson
Főszereplők: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Beneditc Chumberbatch, Ciarán Hinds, David Dencik, Scherer Péter, Kállóy-Molnár Péter

Ha Anglia és titkosszolgálat, akkor persze 007 és James Bond – jut eszünkbe. Pedig John Le Carré regényeinek köszönhetően van egy másik legendás figura is, ez pedig George Smiley a hírszerzés egyik fő nyomozója.

A sztori a hidegháború idején játszódik: a Körönd 5 legfőbb vezetője közül az egyik kém. Ezért visszahívják az egykori kémet, Smiley feladata, hogy megtalálja az árulót. Munkához is lát, és a fél Európát átölelő műveletek során macska-egér harcot játszik az oroszokkal, míg ki nem deríti, valójában ki s az áruló…

Tomas Alfredson rendező remek munkát végzett. Hihetetlenül lassú a történet, nincsenek látványos akciók és üldözések, minden Smiley vas logikájáról szól, arról, ahogy összerakja a kockákat. Jó a fényképezés, jó a zene, és a lassúság ellenére folyamatosan ott lebeg valami feszültség.

Persze fenségesek a színészek. Gary Oldman játéka parádés. Az első 16 percben meg sem szólal, csak néz – mégis borzasztó erős a jelenléte. Colin Firth, John Hurt és a többiek – csupa zseniális színész, itt is remekül hozzák figuráikat.

Külön élmény a Budapesti helyszín és a néhány magyar színész – rájuk büszkék vagyunk.
 
Lassú és vontatott film, aki izgalmakat keres, ne ezt válassza. De a régi mozik szerelmeseinek ez valóban egy ínyenc darab!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

1 megjegyzés:

  1. Megnéztük a filmet. Tényleg tetszett a folyamatos feszültség. Viszont meg kell jegyeznem, hogy időnként nagyon lelassult a tempó, sőt volt olyan érzésem is, hogy "na most itt van a mélypont"(Gary Oldman filmbeli alakja a feleségéről és a megcsalattatásáról értekezik roppant vontatottan)... a budapesti helyszín és a magyar színészek külön öröm volt.

    VálaszTörlés