2012. április 7., szombat

A bosszú jogán

(Seeking Justice)
Színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 105 perc, 2011
Rendező: Roger Donaldson
Főszereplők: Nicolas Cage, January Jones, Jennifer Carpenter, Guy Pearce, IronE Singleton, Harold Perrineau, Xander Berkeley

Will Gerard irodalomtanár, boldogan él gyönyörű feleségével és a jövőt tervezgetik New Orleansban. Egy este azonban feleségét megerőszakolják. Míg ő tehetetlenül ül a kórház folyosóján egy ismeretlen szólítja meg: elmeséli mit várhat az igazságszolgáltatástól, majd felajánlja, hogy az ő és szervezete likvidálja az erőszaktevőt, akiről pontosan tudják, hogy kicsoda. Ráadásul mindezt ingyen, majd egyszer fognak kérni valamit cserébe… Will nem ilyen ember, de a fájdalom annyira összezavarja, hogy igent mond. Másnap pedig kap egy borítékot, melyben a megerőszakolt feleségtől ellopott nyaklánc van, és egy fénykép a halott tettesről. Will próbálja feledni a szörnyű esetet, azonban Simon úgy hat hónappal később feltűnik, és kér egy szívességet. Aztán újabbat és újabbat, de a dolgok egyre durvulnak. Az irodalomtanár nem sejtheti, hogy ki a barát és ki az ellenség. Végül megérti, nincs más hátra, mint felvenni a harcot az önkéntes igazságszolgáltatók ellen…

Roger Donaldson nem talált ki újat, számos hasonló filmet láttam már. Ami talán új, hogy nagyon kemény a film, mondhatnám úgy is, helyenként durván erőszakos. Gyerekeknek nem ajánlom. Kemény a zene és kemény a fényképezés is, a pörgős jelenetek sokszor szándékosan elég durván csapnak át a következőbe.

Nicolas Cage megint jó. Bár a tépelődős figura elég hamar vált brutálra, legalább igyekszik ember maradni. Az utóbbi évek idióta szerepei után legalább jó újra látni... January Jones csodaszép, ennél többet nem is kell tennie. Guy Pearce és a gengszterek pedig mind nagyon jók.

Persze a nagy kérdés, ami ezen filmekben mindig felmerül, hogy vajon lehet-e önbíráskodni,most sem lesz megválaszolva. Mert már Simon túllendül a feladatán, és kezdi maga kijelölni, hogy ki is a bűnös, de film utolsó képei nem hagynak kétséget: a titkos szervezet tovább él… Megint egy állásfoglalás az erőszak mellett…?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése