2013. január 7., hétfő

A lehetetlen



(The Impossible)
Színes, feliratos, spanyol-amerikai filmdráma, 114 perc, 2012
Rendező: Juan Antonio Bayona
Főszereplők: Ewan McGregor, Naomi Watts, Tom Holland, Marta Etura, Sönke Möhring, Dominic Power, Geraldine Chaplin

Kivételesen már az első percekben megjelenik a felirat: ez itt egy igaz történet. Egy amerikai család valódi története.

Henry, Maria és három gyermekük december 24-én érkezik a festői Thaiföld egy paradicsomi nyaraló helyére. Ilyen Karácsony még nem volt a családnak… Két nap múlva épp a medence partján éri őket a világ eddig legnagyobb ismert cunamijának pusztítása. A gyilkos áradat percek alatt rombol le mindent. Nyomában romok, halottak, sebesültek… A család kettészakad. Maria súlyosan megsebesül és legnagyobb fiával próbál biztonságba jutni. Bennszülöttek segítségével jutnak kórházba, ahol Lucas másokon próbál segíteni, míg édesanyja küzd az életéért. Közben Henry a két kisebbik fiúval marad, és próbálják megtalálni az elveszetteket.

Bayona rendező munkájának megítélése kettős. Egyrészt remekül mutatja be a pusztulást, az őszinte képek tényleg fájdalmasak. Az elesett turisták sorsát remekül láttatja. Azonban van a filmnek egy igen nagy hiányossága: a bennszülöttek csak, mint kedves, segítő emberek jelennek meg benne, egy szót sem szól arról, hogy az ő életük hogyan esett darabjaira percek alatt. Pedig ez az ő hazájuk, az igazi pusztítás őket sújtotta leginkább.

Ewan McGregor természetesen jó, mint mindig. A szépséges Naomi Watts pedig még sebesülten is remek. Ez nem is kérdés. Számomra azonban a legjobb alakítást a Lucast megformáló Tom Holland nyújtja, ahhoz képest, hogy még gyermek, igazán csodálatosan alakít.

A film tehát jó. Megmutat egy tragédiát. De sajnos annyira súlyosan egyoldalú, hogy ettől teljesen elveszti a hitelességét…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése