2013. április 7., vasárnap

A Csodacsapat



(Les Seigneurs)
Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 97 perc, 2013
Rendező: Olivier Dahan
Főszereplők: José Garcia, Jean-Pierre Marielle, Franck Dubosc, Gad Elmaleh, Joey Starr, Omar Sy, Ramzy Bedia, Jean Reno

Orbéra hatalmas foci sztár volt, akinek kettétört a karrierje. 10 évvel később alkoholista, nincs munkája, és a felesége el akarja tiltani a kislányától. A bírónő mentőövet dob neki: legyen egy kis Bretagnei csapat edzője, így megmentheti magát. Meg is érkezik a szigetre, azonban a helyi csapat csupa amatőrből áll. Egyetlen munkahelyük a konzervgyár, amit azonban be akarnak záratni. A megmentéshez tovább kell jutni a bajnokságban… Ezért Orbéra összegyűjti egykori társait, hogy megsegítsék a kis sziget lakóit. Persze először mindenki elszörnyed a világvégi körülmények miatt, de később a kis falu egyszerű embereinek tisztasága megával ragadja az egykori sztárokat is.

Számtalan hasonló sportfilmet láttunk már. Rossz körülmények, nehéz emberek, aztán közös munka és jó eredmény. Azonban ez a film kicsit más. Olyan, amilyet csak a franciák tudnak csinálni. Kevésbé fennkölt, ám sokkal emberibb. Ettől pedig igazén különleges lesz. Olivier Dahan remek munkát végez. Egyes fordulópontokon a sztori nem megy el a pátosz felé, megmarad a valóság talaján. Ettől hihető és igazán valósan emberi.

A szereplők zseniálisak. Lubickolnak a karakterekben, nem sajnálják szórni a poénokat a celebekről. Igazából nem is lehet senkit kiemelni. Egyszerűen mindenki zseniális. Oly sok francia filmben szereztek már kellemes vagy megható perceket, itt pedig adogatják egymásnak a labdákat, hogy mindenki poénja nagyot üthessen. Briliáns csapatmunka!

Igazén jó kis film, hatalmas poénokkal és egy kevés romantikával. Kellemes kikapcsolódás, érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése