2013. április 7., vasárnap

Támadás a Fehér Ház ellen



(Olympus Has Fallen)
Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 111 perc, 2012
Rendező: Antoine Fugua
Főszereplők: Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Angela Bassett, Dylan McDermott, Ashley Judd, Radha Mitchell, Rick Yune

Banning ügynök az elnöki testőrség egyik vezetője. Egy Karácsonyi ünnepségre sietve baleset éri a konvojt, miközben mentik az Elnököt, a felesége meghal… 1,5 évvel később Banning a Pénzügyminisztériumban dolgozik, esélye sincs a visszatérésre. Egy napon egy koreai küldöttség érkezik a Fehér Házba, akikről kiderül terroristák. Egy remekül szervezett kommandó akcióval elfoglalják a Házat, és túszul ejtik az Elnököt és a felső vezetés nagy részét. Banning egy hirtelen ötlettől vezérelve a Házban terem, és kapcsolatba lép a Válságstábbal, melyet a rangsorban következő Házelnök vezet. Megindul a harc a kivételesen felkészült terroristák és a külvilág között. A stáb egyetlen reménye pedig a bent tartózkodó ügynök, aki irtja is szorgalmasan a betolakodókat…

Antoine Fugua rendező nem talál ki semmi újat. Számos verzióban láttunk már elfogott Elnököt és bent maradó egyetlen hős ügynököt. Ezek között vannak jobb és rosszabb filmek is. Nos, ez a darab a jobbak közé tartozik. Az ötlet maga durván valóságszerű. A Fehér Ház elfogásáról még soha senki sem csinált filmet, ettől aztán nagyon izgalmas az egész. A másik titok pedig a jól eltalált karakterek. Valóban hihetőek az egyes figurák, és nem szuperhősök, hanem végre sérülékeny emberi alakítások jellemzik a filmet.

Gerard Butler például tökéletes. Kegyetlenül jó harcos, közben gondolkodó lény, ez ebben a típusban ritka. Morgan Freeman zseniális, mint mindig. Aaron Eckhart az elnök szerepében nagyon jó. Dicséret illeti Angela Bassettet is, aki szintén remek, mint mindig. Új arc a fiatal koreai terrorista szerepében Rick Yune. Bár fiatal, a játéka mégis nagyon valódi. Hideg, céltudatos, igazi gonosz figura.

A sok jó alakítás mellett el kell mondani azt is, hogy a filmben rendesen tombol az erőszak, ezért gyermekeknek nem ajánlott! De a család többi részének remek kikapcsolódás egy rendkívül pörgős akciófilm!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése