2013. augusztus 21., szerda

Előtted az élet



(Tutta la vida davanti)
Színes, feliratos, olasz vígjáték, 117 perc, 2008
Rendező: Paolo Virzi
Főszereplők: Isabella Ragonese, Sabrina Ferilli, Elio Germano, Valerio Mastandrea, Massimo Ghini, Micaela Ramazzotti

Márta kitűnő eredménnyel államvizsgázik filozófiából, ám a hatalmas Róma egyetlen állást sem tartogat neki. Próbálkozik az elhelyezkedéssel, de sorban csak kudarcot vall. Végül nem marad más választása, egy multi cég call-centerében helyezkedik el. Egészen döbbenetes módon jól megy neki a munka, szép eredményeket hoz. Azonban az életében egyre mélyebbek a konfliktusok: családja és barátai előtt szégyelli ezt az állást, nekik folyamatosan hazudik. A cégnél egyesek nem nézik jól az előmenetelét, e miatt rendre zűrbe kerül. Közben egy szakszervezeti aktivista folyamatosan bombázza, hogy lépjen fel az embertelen munka ellen. Mindehhez hozzá járul, hogy bár igazán gyönyörű, de nem talál igazi társat maga mellé. Így aztán kiszámítható, hogy a lufi előbb-utóbb kidurran…

Paolo Virzi filmje egy kellemes vígjátéknak indul. Az első jelenetben Márta még táncolni látja az utca boldog népét. Csakhogy a cselekmény előre haladtával egyre sötétebb a kép. A reménytelenség, az embertelenség egy nagy fekete lyuk, mely szívja magába a fiatalokat, akiknek nincs sok választása…

Remekül összerakott történet, megvannak benne a szép pillanatok, de egyre nehezebben tudjuk függetleníteni magunkat a mondanivalótól. Persze, hiszen remek a korrajz: Isten hozott a való világban!

Isabella Ragonese mindehhez tökéletes választás volt. Fiatal, ártatlan, de az események magukkal rántják, és csak csodálkozni tud a világra… Nagyszerű alakítás egy ifjú tehetségtől, kíváncsian várjuk a folytatást! Kiemelést érdemel még Sabrina Ferilli, a kapcsolatot a világgal elvesztő idősödő vezető, és persze Micaela Ramazzotti… Őt nem kell megmagyarázni.

Szép film ez, emlékezetes, de nem ezért kell megnéznünk. Még nem érzem magam a Vének Tanácsa tagjának, mégis: mikor én álltam az Élet küszöbén, a világ nem így nézett ki. Ez a mai fiatalok, a gyermekeink világa… És fontos lenne, hogy értsük. Ezért kell megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése