2014. január 1., szerda

47 Ronin



Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus kalandfilm, 118 perc, 2013
Rendező: Carl Rinsch
Főszereplők: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Kou Shibasaki, Tadanobu Asano, Cary-Hiroyuki Tagawa, Rinko Kikuchi, Yorick van Wageningen

Borzasztó látványos film, amely a Bushido (a Japán Szamuráj Kódex) egyik legismertebb legendájáról szól nagy mennyiségű misztériummal kiegészítve. A 47 Ronin legendája valós történet, amely a bátorságot szimbolizálja, itt kap még hozzá boszorkányt, sárkányt meg egy csomó varázslatot – így persze sokkal izgalmasabb és látványosabb.

A történet lényege: Japánt kisebb fejedelemségek alkotják. A hadurakat a harcosok, azaz a szamurájok védik, szolgálják. Ha egy hadúr meghal, akkor szamurájait szélnek eresztik, törvényen kívüli bűnözők lesznek, akit Roninnak hívnak. Asano nagyurat a szomszéd fejedelem árulása nyomán megölik, így 47 egykori harcosa törvényen kívülivé válik. De ez a 47 Ronin bosszút esküszik, és egy lehetetlen küldetés során megölik a gonosz urat. Ezzel visszanyerik becsületüket, így a Shogun (az uralkodó) engedélyével szeppokuval (rituális öngyilkosság) vethetnek véget életüknek.

A misztikum kedvéért bejön a félvér harcos, akit alig tűrnek meg, de végül az ő vezetésével mennek újra harcba. És van gonosz varázsló, aki mindenféle formában jelenik meg, és van persze szerelmi szál is… Ez kicsit vicces, mert ez a sztori a középkori Japánban nem történhet meg – de ezen elegánsan lépjünk túl…

Carl Rinsch rendező a látványra ment inkább, mint az igazi hagyományokra, de ez teljesen rendben van. Nagyszabású és gyönyörű kiállítású a film.

A szereplők pedig nagyon jók. Keanu Reeves a Mátrix óta megbízhatóan hozza a harcost, a sok (számunkra kevésbé ismert) japán szereplő pedig egytől egyig remek.

Ügyes húzás a történelmi valóságot a képzelettel társítani. Az eredmény pedig nagyon jó. A keleti filmek kedvelőinek így erősen ajánlott a megtekintés!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése