2014. január 1., szerda

A Wall Street farkasa



(The Wolf of Wall Street)
Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 179 perc, 2013
Rendező: Martin Scorsese
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jon Favreau, Jon Bernthal, Rob Reiner, Margot Robbie

Az év utolsó napjára egy igazán remek csemege maradt. Mindent visz, hogy hamar kiderül: az egész képtelenül durva sztori egy önéletrajzi munkán alapul. Tehát mindez igaz…

Jordan Belfort frissen végzett egyetemistaként kerül a Wall Streetre. Első munkahelye egy hatalmas bróker cég, ahol a nagymenőktől hamarosan megtanulja a trükköket. Csakhogy beüt a válság és Jordan utcára kerül. Hosszas keresés után talál egy kis céget, amely a tőzsdén kívül kereskedik. Itt ismeri meg a centes részvényeket. Találkozik egy őrül asztalossal és saját céget alapítanak. Innentől elképesztő a növekedés, és elképesztő mennyiségű pénzt keres. Csakhogy egyre több szabálytalanságot követnek el, így aztán a Felügyelet és az FBI is érdeklődik utánuk… A lejtőn pedig nincs megállás…

Martin Scorsese zseni, ezt tudtuk eddig is. A Mester azonban most picit elvetette a sulykot: a 2 és ¾ órás játékidő nehezen magyarázható… Viszont tény, hogy a film végig hatalmas kiállítású, zseniálisak a jelenetek, és az egész remekül van összerakva. Néhol zseniális, néhol rettentően humoros, máskor izgalmas… De bűn hosszú.

Nagyon jó a fényképezés, remek a zene és a látványtervezők is rendesen kitettek magukért. Minden a helyén van, Scorsese nem tud hibázni… De a fő erény, a színészi munka.

Leonardo DiCaprio nem meglepetés. Volt egy pont az életében, amikor elkezdett jó filmeket csinálni. Aztán egyre jobbakat. Most pedig elérte a zsenialitás határát. Gyakorlatilag ő a mesélő, szinte végig a vásznin van, és hihetetlen, hogy mit játszik el. Humoros, sármos, erőszakos, kegyetlen, motivátor – szinte percenként cseréli az arcát. Eszköztára borzasztóan széles, egyszerűen mindent tud. Hiteles és tehetséges… Csak miatta is érdemes megnézni a filmet. Az egyik csúcs jelenet a Country Klub elhagyása… Azok a percek a mesterség csúcspontjai… És álljunk meg itt egy szóra: Sosem beszélek a szinkron színészekről. De most meg kell említenem Hevér Gábort, aki DiCaprio magyar hangja, mert ebben a filmben csak a szinkron is bőven embert próbáló feladat, és Gábor zseniálisan követi a főhőst! Nagy dicséret neki.

Aztán jön Jonah Hill, akit már mindenféle idióta szerepben láttunk, de amit itt alakít, az valami frenetikus! Gyakorlatilag szinte végig a filmben mindketten be vannak tépve/lőve/gyógyszerezve, és ezt elképesztő intenzíven tudják eljátszani. Az egész film olyan, mint egy hatalmas kábítószer reklám…

Aztán van egy hosszú sor remek karakter színész, akik mind rendesen teszik a dolgukat, így teremtve környezetet a sztárok játékának. Persze Margot Robbie gyönyörű, meg mindenki szórakoztató… Igen, ebben a filmben minden a helyén van.
 
Remek szórakozás, tömör izgalom és a valóság egy félelmetesen eleven szeletének bemutatása. Néha szinte megáll az idő (pl. a Mercis brókernő elismerése), máskör pörögnek az események (pl. a party jelenetek). Az egész film egy hatalmas érzelmi ingadozás, miközben végignézzük, hogyan lesz valaki szemérmetlenül gazdag… Meg hogy mindennek mi az ára… Nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése